Rusi do finále, domáci Fíni neobhája titul

semifinále: Rusko - Fínsko 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)

Kľúčové slová
semifinále
Rusko
Fínsko
sumár
komentár
HELSINKI 19. mája (SITA) - Hokejisti Ruska sa po ročnej pauze predstavia opäť vo finále majstrovstiev sveta, keď v sobotu popoludní v semifinále na šampionáte v helsinskej Hartwall Arene zdolali domáce Fínsko 6:2. Zverenci trénera Zinetulu Biľaletdinova odohrali takmer celý duel vo vysokom tempe a aj keď v úvode prehrávali, dokázali potom streliť šesť gólov. Napriek tomu, že v závere ešte raz inkasovali, zaslúžene postúpili do finále.
Fíni sa ujali vedenia v 8. min zásluhou Niskalu, v 16. min vyrovnal Malkin a v poslednej minúte prvej časti poslal Rusov do vedenia v presilovke opäť Malkin. V druhej časti pridal tretí gól Ruska Ovečkin a v Malkin v početnej výhode skompletizoval hetrik. V treťom dejstve zvýšili náskok Ruska Kokarev a Širokov, posledná desaťminútovka sa dohrávala v pokojnejšom tempe. Fíni v nej dokázali skorigovať zásluhou Granlunda. Za najlepších hráčov svojich tímov vyhlásili Petriho Kontiolu a zaslúžene aj Jevgenija Malkina.
Rusom tak vyšla odveta za neúspech v minuloročnom bratislavskom semifinále, v ktorom neskorším majstrom sveta podľahli 0:3. Zborná po ročnej pauze opäť získa medailu, pred rokom v súboji o bronz podľahla Čechom.
Keďže Fíni môžu získať maximálne bronz, od roku 1986 stále platí, že domáci tím nezískal titul majstra sveta.

Výsledok - semifinále:
Rusko - Fínsko 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)
Góly: 16. Malkin (Nikitin, Popov), 20. Malkin (Žerdev, Širokov), 30. Ovečkin (Denisov, Popov), 38. Malkin (Nikulin), 42. Kokarev (Kuľomin), 49. Širokov (J. Biriukov, Nikitin) - 8. Niskala (Kontiola, Joenssu), 57. Granlund (Järvinen, M. Koivu)

Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: , presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Reiber (Švaj.) - Dussureault (Kan.), Morrison (USA), 13 239 divákov

Zostavy:
Rusko: Varlamov - Nikulin, J. Biriukov, Jemelin, Riasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin - Perežogin, Malkin, Popov - Siomin, Ovečkin, Daciuk - Žerdev, Terešenko, Širokov - Kokarev, Svitov, Kuľomin - Kuznecov
Fínsko: Vehanen - Hietanen, Mäenpää, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola, Niskala - J. Jokinen, M. Koivu, V. Filppula - Granlund, Pesonen, Immonen - N. Kapanen, Kiiskinen, Komarov - Pyörälä, Kontiola, Pihlström - Joensuu

Obaja súperi začali vo vysokom tempe a prví sa do veľkej šance dostali domáci Fíni. Immonen našiel Granlunda, no jeho strelu zastavil ľavým betónom Varlamov. V 6. min Daciuk vysunul Ovečkina a ten sa natlačil až pred Vehanena, ale fínsky gólman skvele zasiahol. Keď Rusi prebrali iniciatívu na svoje hokejky, vypálil od modrej čiary Niskala a puk skončil v ruskej bránke - 0:1. Ruský tím potom ustál presilovku súpera a udrel. V 16. min získal v útočnom pásme puk Malkin, obkorčuľoval si fínsku bránku a pohodlne zavesil - 1:1. Malkin dostal v poslednej minúte úvodného dejstva v presilovej hre peknú prihrávku od Žerdeva a pomedzi betóny Vehanena poslal Rusov do vedenia.
Rusi pokračovali vo veľmi rýchlom hokeji aj po prvej prestávke a v 27. min sa dostával do šance Malkin, ale Fíni ho zastavili len zásluhou faulu, ruský však ponúknutú presilovku nevyužil. Už v rovnovážnom stave Ovečkin švihom z ľavého kruhu prekvapil brankára Vehanena a Rusi viedli o dva góly. V 35. min mohol skorigovať Komarov, ale prihrávku Kiiskinena poslal nad ruskú bránku. Štvrtý ruský gól pridal v 38. min Malkin, ktorý úspešnou strelou spoza pravého kruhu skompletizoval hetrik - 4:1.
Ani v III. tretine "zborná" ani na okamih nenechala nič na náhodu a Fínov jej hráči nepúšťali do šancí. Naopak, sami si ich vypracovali niekoľko. Už v 42. min pridal piaty gól Kokarev, ktorý si z fínskej obrany urobil „trhací kalendár“ a puk z jeho hokejky sa po odraze od brániaceho Fína odrazil do bránky. V 49. min v presilovke po strele J. Birjukova vypadol Vehanenovi puk priamo na hokejku Kokarev a ten pohodlne zvýšil už na 6:1. Konečnú podobu výsledku dal v 57. min Granlud, keď za Varalamova tečoval prudkú strelu Järvinena.


fr;tx

Pridaj komentár

Najčítanejšie články
TOP 10 v tipovacej súťaži
  1. 1. /8ivko8+11551.42 b
  2. 2. /orangutan+11535.72 b
  3. 3. /lienocka+2823.89 b
  4. 4. /ESTYyy+2066.00 b
  5. 5. /stenlyman+1562.76 b
  6. 6. /clovek55+346.00 b
  7. 7. /rufi+200.50 b
  8. 8. /vlado+20.50 b
  9. 9. /ivan6464-500.00 b
  10. 10. /caeasar-1000.00 b