Semifinále - sobota - súhrn

Súhrn výsledkov sobotňajších semifinálových stretnutí na hokejových majstrovstvách sveta v Helsinkách a Štokholme

Kľúčové slová
semifinále
sobota
výsledky
súhrn
HELSINKI 19. mája (SITA) - Súhrn výsledkov sobotňajších semifinálových stretnutí v Helsinkách na 76. majstrovstvách sveta v hokeji:


SEMIFINÁLE
Česko - Slovensko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2) - do finále postúpilo Slovensko
Góly: 31. Michael Frolík (Plekanec) - 16. Šatan (Sekera, Baranka), 41. Šatan (Handzuš), 45. L. Hudáček (Surový)
Vylúčení: 0:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Levonen (Fín.), Brüggemann - Schulz (obaja Nem.), Wilmot (Kan.), 12 355 divákov
Zostavy:
Česko: Kovář (47. Štěpánek) - Nakládal, Blaťák, Němec, Čáslava, Krajíček, Mojžíš - Erat, Plekanec, M. Michálek - Michael Frolík, D. Krejčí, Tenkrát - Hemský, P. Nedvěd, Koukal - Petružálek, J. Novotný, Průcha - Vondrka
Slovensko: J. Laco - Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík - Bartovič, Bližňák, Marek Hovorka
Po úvodnom náznaku šance L. Hudáčka preveril J. Laca český útočník Michael Frolík. V 5. min sa najprv snažil tečovať Sekerovu strelu Surový a vzápätí mal Kovář prácu s prenikajúcim L. Hudáčkom. V 8. min zachránila po Frolíkovej strele slovenský tím pravá žŕdka, o minútu neskôr neuspeli ani Koukal s Hemským. V 10. min L. Hudáček po prieniku pálil do Kovářa a vzápätí zranil útočníka Erata. Na druhej strane Blaťák trafil opäť pravú žŕdku Lacovej bránky. V 16. min potiahol Sekera puk do útočného pásma, prenechal ho Šatanovi a ten na radosť slovenských fanúšikov obstrelil Kovářa - 0:1.
V 25. min prišli Slováci o obrancu Starostu, ktorého do mantinelu strčil Průcha a slovenský bek odišiel do šatne držiac sa za pravé rameno. O päť minút neskôr Tenkrát v sľubnej šanci netrafil bránku SR, no v 31. min vyhral Plekanec vhadzovanie a Michael Frolík popri Lacovej vyrážačke vyrovnal na 1:1. Ako prvý v zápase šiel na trestnú lavicu J. Mikúš, slovenský tím aj kúskom šťastia oslabenie ustál bez inkasovaného gólu. V 36. min Surového vyrazená strela mierila k Šatanovi, ktorý sa ju snažil trafiť ešte vo vzduchu, no puk nezasiahol. Na konci II. tretiny putoval na "lavicu hanby" Bližňák a časť trestu si preniesol aj do tretieho
Počas oslabenia tím SR nielenže neinkasoval, ale Handzuš vybojoval puk a Šatan v úniku "vystrúhal" Kovářovi ukážkový blafák a upravil na 1:2. Potom prišli chvíle J. Laca, keď postupne zlikvidoval šancu Frolíka a dve príležitosti skúseného Nedvěda. Navyše po skrumáži českého mužstva viderorozhodca potvrdil, že gól nebol. Tretí gól Slovákov dosiahol v 45. min mladík L. Hudáček, keď si pri mantineli prebral puk, na brankára si položil na ľad a do odkrytej bránky skóroval. O dve minúty neskôr Kovářa v českej bránke nahradil Štěpánek. V 51. min putoval na trestnú lavicu Bartovič, v oslabení sa do šance dostal Šatan, no minul. V 57. min Tatar takmer strelil gól, ale puk z jeho hokejky tesne minul bránku súpera. Tréner Česka Hadamczik necelé dve minúty pred treťou sirénou odvolal na striedačku brankára Štěpánka a necelú minútu pred koncom si zobral aj oddychový čas. Česi však už ani neskorigovali.
Hlasy:
Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Bol to veľmi náročný zápas. V druhej tretine sme boli pod tlakom rovnako ako vo štvrťfinále s Kanadou, ale v tretej sme to opäť rozhodli. Je nepríjemné, že na finále máme k dispozícii po zranení Tomáša Starostu len 5 obrancov."

Alois Hadamczik (tréner ČR): "Musím zablahoželať Slovensku k veľkému úspechu. Bol to vyrovnaný zápas, my sme striedali dobré momenty so zlými. Urobili sme tri individuálne chyby, ktoré Slovensko potrestalo. Bohužiaľ, dali sme len jeden gól. Škoda, že nám priskoro vypadol zo zostavy Martin Erat. Sme veľmi sklamaní."

Jerguš Bača (asistent trénera SR): "Je to ako v rozprávke. Podobný scenár by sa nedal napísať. Vytvorila sa tu úžasná partia. Tím hral bez veľkej chyby, celé mužstvo pomohlo obrancom. Hrali sme disciplinovane, skvele sme striedali. V závere sme vedeli podržať puk ďaleko od bránky. Aj dnes sme tušili, že nás čaká ťažký súper. Česi majú úžasný útok, ale dnes nenašli na nás recept.“

Zdeno Chára (obranca a kapitán SR): "Je to veľké víťazstvo, nielen pre nás, ale aj pre celý národ. Veľmi sme chceli, na ľade sme odovzdali všetko. Je pekné byť ocenený víťazstvom a získaním medaily. Musíme sa pripraviť na ďalší zápas, dať do neho opäť všetko. Vo finále je všetko možné. Je za nami ťažká cesta na náročnom turnaji. Každý zápas sme hrali pod veľkým psychickým i fyzickým tlakom. Je to veľká škola pre mladých hráčov. Prišiel som do reprezentácie odovzdať všetko. Išli sme skromnou cestou, otvárajú sa nám oči a mám veľkú chuť."

Libor Hudáček (útočník SR a autor jedného gólu): "Miro Šatan mi v Helsinkách hovoril, aby som si spomenul na finále extraligy s Košicami. Dostal som puk z ľavej strany a pokúsil sa o to isté. Som rád, že mi to vyšlo. Cítim sa neuveriteľne, je to oveľa lepšie, akoby som bol v siedmom nebi. Dnes budem zaspávať len veľmi ťažko, ani neviem, či sa mi to podarí. Rusko je pre nás veľká výzva. Potrebujeme poriadne zregenerovať, lebo dnešný duel bol poriadne náročný po psychickej i fyzickej stránke. Tie pocity po skončení zápasu sa však nedajú ani opísať."

Ján Laco (brankár SR): "Od začiatku sme hrali dobre, chalani sa výborne hýbali. Z našej strany to bol skvelý duel. Nemali sme v ňom čo stratiť, ale vedeli sme, že jeden krok nám chýba do finále. Ten sme napokon urobili. V druhej tretine sme ustáli tlak Čechov, tretiu sme už mali v našej réžii. Sme veľmi spokojní. V roku 2002 som finále sledoval v televízii a sníval, že možno raz sa aj dočkám niečo podobného. Je to niečo nádherné."

Branko Radivojevič (útočník SR): "Zdolali sme Kanadu, Čechov, prečo nie aj Rusov? Nepotrebujeme nič meniť na našej hre, od začiatku šampionátu hráme ako jeden tím. Zajtra nás čaká posledný deň sezóny, poriadne pred ním zregenerujeme a potom nastúpime na finále. Verím, že s Ruskom sa ešte poriadne pobijeme o čo najlepší výsledok a v pondelok si poriadne užijeme oslavy. Bol to pre mňa i pre viacerých chalanov najväčší zápas v živote. Teraz nás čaká ďalší. Jeden zápas od zisku titulu majstra sveta som ešte nebol. Paráda... Keď sme v roku 2003 vyhrali bronz, tak som dúfal, že získam ešte medailu z MS. Teraz som sa dostal o stupienok vyššie. Celé mužstvo hralo perfektne a dnes sme zaslúžene vyhrali."

Juraj Mikúš (útočník SR): "Je to veľká radosť. Prežívam neuveriteľné chvíle, ani v najlepších snoch som si nemyslel, že môžeme hrať finále. Je to neskutočné. Čaká nás záverečný krok, teraz oslávime výhru a potom sa sústredíme na posledný duel sezóny."

Miroslav Šatan (útočník SR a autor dvoch gólov): "Veľmi sa teším z postupu do finále. Bol to neuveriteľný výkon od celého tímu. Dnes sme nemali jedného brankára, ale opäť dvoch - aj Jána, aj Laca. Stretnutie bolo veľmi opatrné, oba tímy dodržiavali stanovenú taktiku. Najmä v úvode stretnutia sa vďaka precíznym obranám nedostali mužstvá do veľkých šancí. Nikto nechcel urobiť chybu, my sme skúšali strieľať z každej možnej pozície. Výsledkom toho bol aj môj prvý gól. Pri druhom som sa v nájazde sústredil na zakončenie, mal som len obavu, či ma obranca nebude sekať. Už pred začiatkom zápasu som hovoril, že sa bude čakať na chybu a bude to škaredý duel. Je to šachová partia, postupne v nej strácame obrancov. Našťastie, Zdeno Chára je zvyknutý hrať 30 minút. Neveril som, že sa dostanem do tretieho finále. Opäť sa potvrdilo staré známe, že ak všetci ťahajú za jeden povraz, potom sa dostaví úspech."

Michal Handzuš (útočník SR): "Prežívam fantastické pocity, pre tieto chvíle hráme hokej a v lete pre tieto momenty makáme. Je to niečo fantastické. S týmto tímom sme prežili počas šampionátu veľa, tento výsledok je fantázia. V druhej prestávke sme si povedali, že sa pokúsime vyhrať posledných 20 minút. V druhej časti sme nehrali dobre, ale Česi sa nedostali do vedenia, čo bolo dôležité. Smiali sme sa, že Miro Šatan pri svojom góle korčuľoval najrýchlejšie za celý šampionát. Vedel som, že jeho šanca príde. Momentálne si musíme užiť toto víťazstvo v šatni, po nasadnutí do autobusu začneme myslieť na finále."

Andrej Sekera (obranca SR): "Dohrávali sme na päť obrancov, čo bolo dosť náročné. Išli sme na krátke striedania, aby sme sa udržali v tempe. Snažili sme sa na ľade nechať život a urobiť všetko pre víťazstvo. Sme veľmi šťastní."

Petr Tenkrát (útočník ČR): "Sme veľmi sklamaní, prehra veľmi bolí. Dnes každý odviedol na ľade kus práce, ale aj taký je hokej. Niekedy býva veľmi krutý. Podobné veci sa stávajú. Keby sme dali za stavu 1:1 gól, zápas by dostal inú tvár. Dali ho Slováci a získali veľkú výhodu. Hneď pridali tretí gól a už si to dobre postrážili."


Rusko - Fínsko 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)
Góly: 16. Malkin (Nikitin, Popov), 20. Malkin (Žerdev, Širokov), 30. Ovečkin (Denisov, Popov), 38. Malkin (Nikulin), 42. Kokarev (Kuľomin), 49. Širokov (J. Biriukov, Nikitin) - 8. Niskala (Kontiola, Joenssu), 57. Granlund (Järvinen, M. Koivu)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jeřábek (ČR), Reiber (Švaj.) - Dussureault (Kan.), Morrison (USA), 13 239 divákov
Zostavy:
Rusko: Varlamov - Nikulin, J. Biriukov, Jemelin, Riasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin - Perežogin, Malkin, Popov - Siomin, Ovečkin, Daciuk - Žerdev, Terešenko, Širokov - Kokarev, Svitov, Kuľomin - Kuznecov
Fínsko: Vehanen - Hietanen, Mäenpää, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola, Niskala - J. Jokinen, M. Koivu, V. Filppula - Granlund, Pesonen, Immonen - N. Kapanen, Kiiskinen, Komarov - Pyörälä, Kontiola, Pihlström - Joensuu
Obaja súperi začali vo vysokom tempe a prví sa do veľkej šance dostali domáci Fíni. Immonen našiel Granlunda, no jeho strelu zastavil ľavým betónom Varlamov. V 6. min Daciuk vysunul Ovečkina a ten sa natlačil až pred Vehanena, ale fínsky gólman skvele zasiahol. Keď Rusi prebrali iniciatívu na svoje hokejky, vypálil od modrej čiary Niskala a puk skončil v ruskej bránke - 0:1. Ruský tím potom ustál presilovku súpera a udrel. V 16. min získal v útočnom pásme puk Malkin, obkorčuľoval si fínsku bránku a pohodlne zavesil - 1:1. Malkin dostal v poslednej minúte úvodného dejstva v presilovej hre peknú prihrávku od Žerdeva a pomedzi betóny Vehanena poslal Rusov do vedenia.
Tí pokračovali vo veľmi rýchlom hokeji aj po prvej prestávke a v 27. min sa dostával do šance Malkin, ale Fíni ho zastavili len faulom, Rusi však ponúknutú presilovku nevyužili. Už v rovnovážnom stave Ovečkin švihom z ľavého kruhu prekvapil brankára Vehanena a Rusi viedli o dva góly. V 35. min mohol skorigovať Komarov, ale prihrávku Kiiskinena poslal nad ruskú bránku. Štvrtý ruský gól pridal v 38. min Malkin, ktorý úspešnou strelou spoza pravého kruhu skompletizoval hetrik - 4:1.
Ani v III. tretine "zborná" ani na okamih nenechala nič na náhodu a Fínov jej hráči nepúšťali do šancí. Naopak, sami si ich vypracovali niekoľko. Už v 42. min pridal piaty gól Kokarev, ktorý si z fínskej obrany urobil "trhací kalendár" a puk z jeho hokejky sa po odraze od brániaceho Fína odrazil do bránky. V 49. min v presilovke po strele J. Birjukova vypadol Vehanenovi puk priamo na hokejku Kokareva a ten pohodlne zvýšil už na 6:1. Konečnú podobu výsledku dal v 57. min Granlund, keď za Varlamova tečoval prudkú strelu Järvinena.


lb;ru

Pridaj komentár

Najčítanejšie články
TOP 10 v tipovacej súťaži
  1. 1. /8ivko8+11551.42 b
  2. 2. /orangutan+11535.72 b
  3. 3. /lienocka+2823.89 b
  4. 4. /ESTYyy+2066.00 b
  5. 5. /stenlyman+1562.76 b
  6. 6. /clovek55+346.00 b
  7. 7. /rufi+200.50 b
  8. 8. /vlado+20.50 b
  9. 9. /ivan6464-500.00 b
  10. 10. /janci18-1000.00 b