Na úvod tesná prehra Slovákov s Kanaďanmi

H-skupina (Helsinki): Kanada - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Kľúčové slová
piatok
H-skupina
Kanada
Slovensko
sumár
komentár
HELSINKI 4. mája (SITA) - Slovenská hokejová reprezentácia neuspela vo svojom úvodnom vystúpení na 76. majstrovstvách sveta v helsinskej Hartwall Arene, keď v piatok popoludní prehrala s Kanadou 2:3 (0:1, 1:2, 1:0). Slováci v 45. vzájomnom meraní síl prehrali 22. raz. Stále platí, že slovenský tím na vrcholnom podujatí naposledy zvíťazil nad Kanaďanmi naposledy v máji 2002 vo švédskom Karlstade, keď hokejistov z krajiny javorového listu na MS zdolal vo štvrťfinále 3:2 a napokon získal zlaté medaily.
Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka sa v úvodnom dejstve nezľakli favorizovaného súpera, utvorili si niekoľko šancí, ale ani tie najväčšie Tatar a L. Hudáček nepremenili. Skóre duelu otvoril v 15. min Jamie Benn po peknej prihrávke od Ryana Getzlafa. Na začiatku druhej časti síce Tatar po prihrávke od J. Mikúša vyrovnal, ale Eberle a A. Ladd zabezpečili Kanade dvojgólové vedenie. Na začiatku tretej tretiny skorigoval Bartovič, ale Slovákom sa už nepodarilo vyrovnať.

H-skupina (Helsinki):
Kanada - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Góly: 15. Jamie Benn (Getzlaf, Keith), 33. Eberle (E. Kane), 36. A. Ladd (O’Reilly, Purcell) - 22. Tatar (J. Mikúš), 43. Bartovič (Bližňák, Marcel Haščák)
Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann, Jablukov (obaja Nem.) - Dahmen (Švéd.), Šeľanin (Rus.), 6400 divákov

Zostavy:
Slovensko: Hamerlík - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Kudroč, Sersen - Radivojevič, T. Kopecký, Marcel Hossa - L. Hudáček, Surový, Šatan - Michel Miklík, J. Mikúš, Tatar - Marcel Haščák, Bližňák, Bartovič
Kanada: C. Ward - Phaneuf, Vlasic, R. Murray, Keith, L. Schenn, Bouwmeester - P. Sharp, Tavares, Skinner - Getzlaf, C. Perry, Jamie Benn - Burrows, Eberle, Nugent-Hopkins - A. Ladd, O’Reilly, E. Kane - Purcell

Slováci sa v úvode nezľakli favorizovaného súpera a už v 3. min sa strelou prezentoval Tatar, ale brankár C. Ward bol pozorný. Vzápätí strieľal od modrej obranca Baranka, ale teč jedného z brániacich hráčov nasmeroval puk vedľa. V 6. min na druhej strane preveril pozornosť gólmana Hamrlíka Purcell. O ďalšie tri minúty Tatar pekne prenikol do útočného pásma a na modrej čiare našiel Kudroča, no jeho pokusu chýbala presnosť. Kanaďania postupne prebrali iniciatívu, v 14. min mohol otvoriť skóre Tavares. Podarilo sa mu prekonať Hamerlíka, puk smeroval do bránky, ale do bezpečia ho poslal kapitán Chára. Ďalšia akcia Kanaďanov sa už skončila gólom, keď Getzlaf našiel krížnou prihrávkou Jamieho Benna, ten blafákom poslal slovenského brankára na ľad a pohodlne dostal puk za jeho chrbát - 1:0. V 17. min si L. Hudáček spoza bránky nakorčuľoval medzi kruhy, ale nepodarilo sa mu prestreliť spleť tiel.
Na začiatku druhého dejstva najprv nevyšiel prienik L. Hudáčkovi, no o niekoľko sekúnd neskôr po ľavej strane potiahol puk J. Mikúš, posunul ho Tatarovi a ten popri bezmocnom Wardovi vyrovnal na 1:1. Kanaďania potom riadne zamestnali brankára Hamerlíka, ktorý niekedy aj so šťastím odolával ich streleckým pokusom. Najprv vychytal A. Ladda a neskôr na trikrát aj Nugenta-Hopkinsa. Pri vylúčení Šatana mal gól na hokejke opäť Nugent-Hopkins, ale mladý hokejista trafil iba hornú žŕdku, o čom sa neskôr presvedčil aj hlavný arbiter po porade s videorozhodcom. V 33. min E. Kane našiel Eberleho, ktorý z veľkého uhla vystrelil na Hamerlíka, ktorému sa puk po pravej nohe skĺzol do bránky - 2:1. Gólovú poistku pridal o tri minúty neskôr A. Ladd, ktorý po chybe Kudroča v obrannom pásme dostal prihrávku od Purcella.
Slovákov vrátil do hry Bartovič v 43. min, keď prekonal Warda spomedzi kruhov. Ešte predtým Hamerlík vychytal Skinnera a na druhej strane Bližňák trafil hornú žŕdku. Gól dodal slovenskému tímu energiu a ten zo zvýšenej aktivity vyťažil prvú presilovku v zápase. Pri vylúčení Perryho však preveril Warda iba Chára dvoma delovkami od modrej čiary. Už v hre piatich proti piatim napriahol od modrej Vlasic a puk len tesne minul Hamerlíkovu bránku. Slovensko v prvom zápase na MS napokon nebodovalo, keďže na vyrovnanie nevyužilo ani minútovú hru bez brankára.


fr;ko

Pridaj komentár

Najčítanejšie články
TOP 10 v tipovacej súťaži
  1. 1. /8ivko8+11551.42 b
  2. 2. /orangutan+11535.72 b
  3. 3. /lienocka+2823.89 b
  4. 4. /ESTYyy+2066.00 b
  5. 5. /stenlyman+1562.76 b
  6. 6. /clovek55+346.00 b
  7. 7. /rufi+200.50 b
  8. 8. /vlado+20.50 b
  9. 9. /ivan6464-500.00 b
  10. 10. /janci18-1000.00 b